CHOKTERAPI

Chokterapi pris ikon

Alle former for traumer, både mindre og meget voldsomme kan udløse chok.

Typiske symptomer på chok er, at livet opleves svært at overskue, du føler dig fremmedgjort og isoleret, er træt hele tiden og kan få angstanfald. Efter et stykke tid vil din krop måske begynde at skabe problemer for dig ved at du får ondt i skulder og nakke, får hovedpine (evt. migræne), synsforstyrrelser og lysfølsomhed. Du oplever problemer med din hukommelse og har svært ved at koncentrerer dig.

Efter længere tid i denne tilstand kan der opstå PTSD (post traumatisk stress syndrom), depression og depressionslignede tilstande.

Symptomer på chok kan nogle gange komme forsinket, det er ikke unormalt at du først mærker problemerne efter nogen tid.

 

Verbal terapi er ikke nok

Der er ikke en almen viden om hvor almindeligt og udbredt det er at udvikle chok. Mange går rundt og døjer med konsekvenserne efter f.eks en hjernerystelse eller piskesmælds ulykke. Generne ved at have chok er store, og påvirker kvaliteten af dit liv og muligheder.

Verbal terapi er ikke nok i arbejdet med heling af choktraumer. For at nå ind til de dele af hjernen, hvor traumeerindringen er låst, er det nødvendigt at inkludere kroppen i terapien.

 

Når det hensigtsmæssige ikke er muligt

Når chok aktiveres er det dine overlevelsessystem der reagerer. Det er sundt og godt når kroppen har mulighed for at reagere hensigtsmæssigt. Men det er ikke altid muligt, og derved kan traumet udvikle sig til chok.

Når du udsættes for en oplevelse, som dit overlevelsessystem opfatter som livstruende, reagerer kroppen på det uanset din fornuft fortæller dig, at det ikke er livstruende. Desuden reagerer mennesker forskelligt på den samme type af traume. 

 

Arbejdet med overlevelsesreflekserne

Når et Menneske udsættes for et traume har det tre primære overlevelsesreflekser: kamp, flugt eller tonisk immobilitet (lammelse).  Chokterapien giver dig mulighed for at komme i kontakt med og udløse dine kampreflekser gennem arbejde med fysisk modstand, så du lærer at håndtere og rumme det instinktive raseri der er nyttet til traumeerindringen. Det kan også være, at du har behov for at komme i kontakt med og udløse dine flugtreflekser gennem løbebevægelser til et ”sikkert sted”, eller mærke og bevidstgøre de kropslige sansninger og bevidsthedstilstande, der er til stede i den toniske immobilitet (lammelse).

Gennem arbejdet med dine sunde reflekser genskabes din krops basale evne til at skifte mellem aktivitet og handling – og at være i hvile og ro.

Symptomerne på Chok/PSTD er netop karakteriseret ved, at balancen mellem disse 2 systemer ikke fungerer optimalt, med alvorlige fysiologiske konsekvenser for den pågældende.

 

Nye handlefærdigheder

Målet med behandlingen er aldrig kun at afhjælpe konsekvenserne af et choktraume, men samtidig at udvikle nye kognitive og kropslige ressourcer samt handlefærdigheder, så du kan forblive fokuseret og i stand til at handle i situationer med højintensivt energiniveau.

 

Forskning bag behandlingen

Behandlingen udspringer af Bodynamic´s teorier om chokterapi, som er en kropspsykoterapeutisk behandlingsform.

Bodynamic har i en årrække haft kontakt med Bessel van der Kolk, forfatter til bogen: The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma. Van der Kolk er en verdenskendt pioner indenfor forskning af traumatiserende stress og PTSD, hvis holdning støtter Bodynamics og andre kropspsykoterapeutiske måder at arbejde med heling af choktraumer.

Jeg har mange kunder i København inkl. Østerbro, Vesterbro, Nørrebro, Frederiksberg & Hellerup. Jeg ser frem til også at hjælpe dig.

Top